Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na przekonanie rodziny do ciast z makiem? Przygotuj białkowiec, do którego dodaje się jedynie niewielką ilość maku. Zapach tego ciasta skusi nawet największych makosceptyków!
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 87
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 87
Składniki
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia
W misce umieść wszystkie suche składniki (mąkę, cukier puder, mak, proszek do pieczenia) i wymieszaj, a następnie połącz z przestudzonym masłem i aromatem migdałowym. Białka ubij na sztywną pianę mikserem. Początkowo ustaw niewielkie obroty i stopniowo je zwiększaj aż do przejścia na najwyższe.
Gdy piana będzie bardzo gęsta, dodaj ją do ciasta i delikatnie połącz rózgą lub łyżką. Nie używaj miksera, by nie utracić puszystości.
Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białkowiec piecz przez około 45 minut (poziom wypieczenia pod koniec tego czasu sprawdzaj patyczkiem. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
Po przestudzeniu oprósz białkowiec cukrem pudrem lub posmaruj lukrem i posyp niewielką ilością maku bądź kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jeśli nie lubicie białkowca w wersji z makiem, wypróbujcie go z wiórkami kokosowymi – należy ich dodać dokładnie taką samą ilość. Warto jednak zamienić olejek migdałowy na rumowy.