Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszne i proste ciasto tortowe. Biszkopt jest lekko kawowy i podobnie krem, na bazie bitej śmietany, zatem lekki i pyszny, serdecznie polecam :-)
mikser, blacha 24cm x 24cm
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1264
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1531
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 748
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1264
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1531
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 748
Składniki
1. Biszkopt: 6 białek ubijamy ze szklanką cukru. Następnie dodajemy 6 żółtek i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy 200 g mąki pszennej tortowej i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Na końcu dodajemy 50 g mąki ziemniaczanej zmieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 1 łyżeczką kakao, miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. 2. Dno blachy 24cm x 24cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy przez ok. 35-40 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. 3. Wieczorem czas na krem. Zaczynamy od przygotowania żelatyny. Do połowy szklanki gorącej wody wsypujemy 1 łyżkę żelatyny, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. 4. Poncz: ok. 250 ml gorącej wody + 2 łyżeczki cukru + sok z cytryny. 5. Wystudzony biszkopt wyciągamy z blaszki, ścinamy wierzch, usuwamy papier i przecinamy. 6. Do misy miksera wlewamy 800 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% i zaczynamy miksować. 7. W trakcie miksowania dodajemy stopniowo po łyżce kajmaku. Ja nakładam prosto z puszki, ale polecam jednak przed ubijaniem lekko podgrzać kajmak, wtedy lepiej połączy się ze śmietaną. 8. W trakcie miksowania na przemian z kajmakiem dodajemy po łyżce wystudzonej żelatyny. I miksujemy tak, aż krem będzie gęsty i będzie widoczny ślad śmigiełek. 9. Dno blachy wykładam nowym papierem do pieczenia, przekłam pierwszą część biszkoptu i nasączam ponczem. 10. Następnie nakładamy większą część kremu, a na krem drugą część biszkoptu. 11. Górną cześć biszkoptu też nasączamy ponczem i wierzch smarujemy pozostałym kremem. Chowamy do lodówki na jakieś 2 godziny. 12. Dekorujemy schłodzone ciasto, można orzechami, ja rodzynkami i cukiereczkami czekoladowymi. Udekorowane ciasto chowamy do lodówki na całą noc. Kroimy na następny dzień i zajadamy, jest przepysznie, serdecznie polecam :-)