Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 19-03-2023
Proponuję dziś przepis na taki prosty torcik na niedzielę, na biszkopcie kokosowym z lekkim kremem śmietankowym z mascarpone i ananasami, serdecznie polecam :-)
Mikser, tortownica o średnicy 24 cm.
z makaronu można wyczarować cuda ... szybko, pysznie, aromatycznie :-)
Odsłon: 12596
Do niedawna rukolę jadałam tylko w sałatkach. Okazuje się, że pasuje również...
Odsłon: 6861
Sam tytuł – makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – informuje tylko o...
Odsłon: 7464
Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)
Odsłon: 194
Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świ...
Odsłon: 63
Kuchnia indyjska pod względem smaku to jedna z najlepszych kuchni świata. Bar...
Odsłon: 292
Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)
Odsłon: 194
Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świ...
Odsłon: 63
Kuchnia indyjska pod względem smaku to jedna z najlepszych kuchni świata. Bar...
Odsłon: 292
Składniki
1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek, do żółtek dodajemy 1 szklankę cukru i miksujemy na kogel-mogel. 2. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. 3. Następnie ubitą pianę łączymy z koglem-moglem. 4. Pół szklanki mąki krupczatki przesiewamy do masy i delikatnie mieszamy. 5. Przesiewamy też 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. 6. Na końcu stopniowo wsypujemy pół szklanki wiórków kokosowych i mieszamy. 7. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 8. Pieczemy przez ok. 35-40 minut w nagrzanym piekarniku, z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu. Następnie upieczony biszkopt pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku. 9. Wystudzony biszkopt przecinamy na pół, by otrzymać dwa blaty. 10. Spieczony wierzch ścinamy. 11. Czas na krem. Do misy miksera wlewamy pół litra schłodzonej śmietanki 30%, dodajemy 2 łyżki cukru i miksujemy. 12. W trakcie miksowania dodajemy po łyżce serka mascarpone. 13. 2 lub 3 plastry ananasa kroimy drobno. 14. Blat biszkoptu smarujemy kremem, nie trzeba biszkoptu niczym nasączać. Na kremie układamy ananasy i jeszcze przykrywamy kremem. 15. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, smarujemy kremem po całości i wygładzamy. 16. Dekoracja to już jak kto chce. Ja wierzch posypuję wiórkami kokosowymi. 17. Boki możemy udekorować cukiereczkami i wiórkami kokosowymi 18. Gotowy chowamy na całą noc do lodówki. Kroimy następnego dnia i jest przepysznie, serdecznie polecam :-)
Przepisy Desery
Desery
Świąteczny serniczek
Desery
Rogaliki z białego sera
Desery
Lekki sernik na zimno swiąteczny
Desery
Mazurek czekoladowy z czarną porzeczką.
Świąteczny serniczek
Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świ...
Odsłon: 63
Rogaliki z białego sera
Pyszne rogaliki serowe z nadzieniem z dżemu wiśniowego , idealne do popołudni...
Odsłon: 432