Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisów na biszkopt jest wiele każdy zapewne ma swój sprawdzony czy z proszkiem do pieczenia czy bez proszku. Ten przepis kiedyś bardzo dawno temu dostałam od starszej kucharki, ile razy bym go nie piekła zawsze wychodzi idealnie. Jest to przepis na biszkopt sprawdzony w 100 % , za każdym razem wychodzi wysoki puszysty, mięciutki po prostu super.
mikser, łyżka drewniana, miska, tortownica, papier do pieczenia,
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 320
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1111
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4137
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 320
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1111
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4137
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli , dodajemy na przemian żółtka z cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i delikatnie łyżką drewniana połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 min. a najlepiej( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty. Wszystkie moje torty robię właśnie według tego przepisu tylko zmieniam proporcje ilości składników. Biszkopt czekoladowy również robię według tego przepisu ujmuję 3 łyżki mąki tortowej a dokładam 3 łyżki kakao.
Biszkopt po wystudzeniu i przekrojeniu na krążki.