Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na przepyszny deser rodem z Ameryki Łacińskiej. Przygotujemy Tres Leches, czyli prosty biszkopt nasączany trzema rodzajami mleka. Wilgotny biszkopt jest przyjemnie słodki, delikatny, i rozpływa się w ustach. W smaku dominują nuty wanilii i mleka skondensowanego, a ubita śmietanka dodaje ciastu świeżości. Proste w przygotowaniu ciasto, które uświetni niejedno rodzinne spotkanie.
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1514
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27638
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 3166
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4503
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1514
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27638
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 3166
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4503
Składniki
Przesiej 150 g mąki pszennej, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia i niewielką szczyptę soli przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek. Przemieszaj je krótko przy pomocy rózgi, tylko do rozprowadzenia dodatków w mące, i na chwilę odstaw.
Do osobnej, dużej miski przelej 6 białek dużych jaj. Ubij je przy pomocy miksera, do chwili aż łopatki zaczną zostawiać na nich wyraźny ślad, ale białka nie będą jeszcze sztywne. Polecam zacząć ubijanie od najwolniejszych obrotów i stopniowo zwiększać moc miksera do średnio - wysokiej prędkości. Po osiągnięciu miękkiej piany zacznij dodawać do białek 100 g drobnego białego cukru. Zrób to w kilku partiach, po około jednej płaskiej łyżce naraz, i dokładnie ubijaj zawartość naczynia przez około 30 sekund przed dodaniem kolejnej porcji cukru. Po dodaniu całego cukru ubijaj zawartość naczynia przez jeszcze około minutę, aż białka będą sztywne i lśniące.
Do dużej miski przełóż 6 żółtek dużych jaj i 150 g drobnego białego cukru. Żółtka utrzyj z cukrem, aż co najmniej podwoją swoją objętość i staną się jasne oraz puszyste. Około dwie, trzy minuty na średnio-wysokich obrotach powinny wystarczyć.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do żółtek 100 ml pełnotłustego mleka oraz 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość naczynia wymieszaj krótko na niskich obrotach, tylko do całkowitego połączenia.
Po połączeniu żółtek z mlekiem dodaj do nich przesiane wcześniej składniki suche. Zrób to w trzech partiach, po kilka łyżek naraz, za każdym razem ostrożnie łącząc ze sobą zawartość naczynia przy pomocy sylikonowej szpatułki. Ciasto mieszaj tylko do momentu, w którym przestaje widzieć mąkę.
Do ciasta dodaj ubite białka. Zrób to w taki sam sposób jak składniki suche: w trzech partiach, za każdym razem delikatnie łącząc je z ciastem przy pomocy sylikonowej szpatułki. Warto zrobić to ostrożnie, żeby nie wybić z ciasta zbyt wiele powietrza, dlatego przestań je mieszać, kiedy białka przestaną być widoczne.
Tak przygotowane ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 37 x 24 cm. Ważne jest, żeby użyć jednolitej formy, w której bez problemu można nasączyć ciasto.
Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 15 – 20 minut, do suchego patyczka.
W międzyczasie, przelej do dużego dzbanka jedną puszkę zagęszczonego mleka niesłodzonego (400 g), 400 g mleka skondensowanego słodzonego i 80 ml pełnotłustego mleka krowiego. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do uzyskania jednolitego płynu.
Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i od razu gęsto nakłuj je patyczkiem do szaszłyków. Po nakłuciu ciasta wylej na nie przygotowaną przed chwilą mieszankę z mleka. Płyn wylewaj bezpośrednio nad dziurami i bokami ciasta. Zalane mlekiem ciasto pozostaw na około 15 – 30 minut, do pełnego wchłonięcia płynu, i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Do dużej miski wlej 500 ml zimnej śmietanki (36%). Dodaj do niej 60 g cukru pudru i 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij na sztywno przy pomocy miksera. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów, a następnie stopniowo zwiększać prędkość miksera, aż uzyskasz ubitą na sztywno śmietankę.
Tak przygotowaną bitą śmietanę wyłóż na wystudzony biszkopt i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni ciasta przy pomocy szpatułki. Na koniec posyp wszystko solidną łyżeczką cynamonu.
Smacznego!