Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy wypiek. Biszkopt podobny do klasycznego, ale przygotowany z użyciem mąki orkiszowej. Jest trochę cięższy niż klasyczny, ale smaczny, w smaku przypomina piernika.
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 169
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 383
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 169
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 169
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 383
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 169
Składniki
Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Do białek dodać wszystkie pozostałe składniki i lekko wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Ciasto powinno być puszyste, ale dość gęste. Na koniec dodać rodzynki i pokrojone na mniejsze kawałki morele. Wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach około 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 30–35 minut. Wystudzony oprószyć cukrem pudrem.