Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny biszkopt orzechowo - kakaowy zrobiony na 10 białkach (bez żółtek). Idealny do tortu lub jako samodzielne ciasto.
        
        
        
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231737
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4948
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36299
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231737
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4948
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36299
        
        
                Składniki
Białka w temperaturze pokojowej przełożyłam do miski miksera. Dodałam do nich szczyptę soli i na najwyższych obrotach miksera ubiłam je na sztywną pianę. Następnie do ubitej piany wsypywałam partiami cukier i miksowałam dalej, aż cukier się rozpuścił, a piana zrobiła lśniąca. W oddzielnej misce wymieszałam razem zmielone orzechy włoskie, mąkę tortową, proszek do pieczenia, kakao i bułkę tartą. Tą mieszankę powoli wsypywałam do piany i mieszałam do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wpuszczając go w obręcz i tym samym wykładając jedynie dno formy. Do przygotowanej formy przełożyłam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Biszkopt piekłam do suchego patyczka, czyli w praktyce ok. 40 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam w formie do wystygnięcia. Studziłam je na metalowej kratce przykryte ściereczką. Jak wspomniałam na początku biszkopt jest idealny do tortów. Można go z łatwością przekroić na 3 ładne blaty. Można też przełożyć go tylko jedną masą, lub polać jedynie czekoladą, bo sam w sobie jest pyszny i wilgotny.