Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt orzechowo - kakaowy na białkach

Biszkopt orzechowo - kakaowy na białkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 481 Ocena: 3556

Dodano:

Odsłon: 1034

Wilgotny biszkopt orzechowo - kakaowy zrobiony na 10 białkach (bez żółtek). Idealny do tortu lub jako samodzielne ciasto.

Składniki

  • 10 białek
  • 1szkl. drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 260g zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt orzechowo - kakaowy na białkach

Przygotowanie

  1. Białka w temperaturze pokojowej przełożyłam do miski miksera. Dodałam do nich szczyptę soli i na najwyższych obrotach miksera ubiłam je na sztywną pianę. Następnie do ubitej piany wsypywałam partiami cukier i miksowałam dalej, aż cukier się rozpuścił, a piana zrobiła lśniąca. W oddzielnej misce wymieszałam razem zmielone orzechy włoskie, mąkę tortową, proszek do pieczenia, kakao i bułkę tartą. Tą mieszankę powoli wsypywałam do piany i mieszałam do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wpuszczając go w obręcz i tym samym wykładając jedynie dno formy. Do przygotowanej formy przełożyłam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Biszkopt piekłam do suchego patyczka, czyli w praktyce ok. 40 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam w formie do wystygnięcia. Studziłam je na metalowej kratce przykryte ściereczką. Jak wspomniałam na początku biszkopt jest idealny do tortów. Można go z łatwością przekroić na 3 ładne blaty. Można też przełożyć go tylko jedną masą, lub polać jedynie czekoladą, bo sam w sobie jest pyszny i wilgotny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń