Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy polski biszkopt, bez proszku do pieczenia, tłuszczu czy octu. Najlepszy przepis od kilkudziesięciu lat.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31030
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3685
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5583
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31030
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3685
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5583
Składniki
Biszkopt na tortownicę 20-22 cm. Spód tortownicy lekko smaruję margaryną i wykładam krążkiem papieru do pieczenia. Boki zostawiam bez smarowania. Całe jajka ubijam z cukrem do białości. Trwa to kilkanaście minut. Piekarnik nastawiam na 170 C. Do dobrze ubitych jajek po łyżce dodaję przesianą mąkę. Teraz już nie używam robota. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy i piekę 35-45 minut. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 180 C, lub zmniejszyć do 160 C. W połowie ostudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy, zdejmujemy papier, obracamy i studzimy. Biszkopt najlepiej jest zrobić dzień wcześniej i przekładać masą następnego dnia.