Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy polski biszkopt, bez proszku do pieczenia, tłuszczu czy octu. Najlepszy przepis od kilkudziesięciu lat.
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 192
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25564
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 192
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25564
Składniki
Biszkopt na tortownicę 20-22 cm. Spód tortownicy lekko smaruję margaryną i wykładam krążkiem papieru do pieczenia. Boki zostawiam bez smarowania. Całe jajka ubijam z cukrem do białości. Trwa to kilkanaście minut. Piekarnik nastawiam na 170 C. Do dobrze ubitych jajek po łyżce dodaję przesianą mąkę. Teraz już nie używam robota. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy i piekę 35-45 minut. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 180 C, lub zmniejszyć do 160 C. W połowie ostudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy, zdejmujemy papier, obracamy i studzimy. Biszkopt najlepiej jest zrobić dzień wcześniej i przekładać masą następnego dnia.