Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z 6 jaj

Biszkopt z 6 jaj

Autor:

Przepisów i artykułów: 467 Ocena: 3034

Dodano:

Odsłon: 1098

Łatwy i prosty do zrobienia biszkopt z 6 jaj. Wychodzi wysoki, można go przekroić na kilka blatów. Idealny do tortów.

Składniki

  • 6 jaj
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie kilka kropel olejku do ciast o dowolnym zapachu
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt z 6 jaj

Przygotowanie

  1. Jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Z jajek oddzieliłam żółtka i białka. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany, cały czas mieszając, powoli wsypywałam cukier zwykły i waniliowy. Pianę ubijałam aż cukier się rozpuścił, a sama piana zrobiła się błyszcząca. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiałam do oddzielnej miski i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Mieszankę powoli wsypałam do piany jajecznej i wymieszałam łyżką do połączenia. Na koniec można dodać dowolny olejek zapachowy do ciast. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając go w obręcz i przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Biszkopt piekłam do tzw. suchego patyczka, czyli w tym przypadku ok. 45minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu biszkopt wyjęłam i wystudziłam w formie przykryty ściereczką. Biszkopt pieczony w tortownicy o takiej wielkości powinien starczyć na przekrojenie go na 4 blaty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń