Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto z ananasem i polewą czekoladową.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32550
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9696
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2179
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32550
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9696
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2179
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Składniki
Dno tortownicy o średnicy około 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Bok tortownicy posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Na dnie tortownicy ułożyć plastry ananasa, tak jak jest to pokazane na zdjęciu – pięć pełnych plastrów i pięć ćwiartek przy brzegu. Cztery ćwiartki powstają po pokrojeniu szóstego plastra na cztery części. Piątą ćwiartkę wyciąć z ostatniego, siódmego plastra ananasa. Pozostałą część ostatniego plastra zwinąć tak, aby powstał środkowy plaster o mniejszej średnicy, niż pozostałe.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Nie przerywając ubijania do białek wsypywać po łyżeczce cukru.
Wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku.
Mąkę przesiać przez sito, wsypać do masy i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników.
Ciasto wlać do tortownicy na plastry ananasa i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z tortownicy i odwrócić do góry dnem, aby ananas był na wierzchu.
Margarynę rozpuścić, dodać mleko, cukier i kakao. Polewę podgrzewać, często mieszając, do rozpuszczenia cukru i połączenia składników.
Ciepłe ciasto polać gorącą polewą i odstawić do wystudzenia.