Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z ananasem

Biszkopt z ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 1202

Dodano:

Odsłon: 112

Delikatne ciasto z ananasem i polewą czekoladową.

Składniki

  • Mąka tortowa 100g
  • Cukier biały 100 g + 3 łyżeczki na polewę
  • Jajka 4 szt.
  • Kakao naturalne 2 łyżeczki
  • Margaryna około 25 g
  • Mleko 1 łyżeczka
  • Ananas z puszki 7 plastrów
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt z ananasem

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy o średnicy około 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Bok tortownicy posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.

  3. Na dnie tortownicy ułożyć plastry ananasa, tak jak jest to pokazane na zdjęciu – pięć pełnych plastrów i pięć ćwiartek przy brzegu. Cztery ćwiartki powstają po pokrojeniu szóstego plastra na cztery części. Piątą ćwiartkę wyciąć z ostatniego, siódmego plastra ananasa. Pozostałą część ostatniego plastra zwinąć tak, aby powstał środkowy plaster o mniejszej średnicy, niż pozostałe.

  4. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

  5. Nie przerywając ubijania do białek wsypywać po łyżeczce cukru.

  6. Wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku.

  7. Mąkę przesiać przez sito, wsypać do masy i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników.

  8. Ciasto wlać do tortownicy na plastry ananasa i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

  9. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z tortownicy i odwrócić do góry dnem, aby ananas był na wierzchu.

  10. Margarynę rozpuścić, dodać mleko, cukier i kakao. Polewę podgrzewać, często mieszając, do rozpuszczenia cukru i połączenia składników.

  11. Ciepłe ciasto polać gorącą polewą i odstawić do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń