Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto z ananasem i polewą czekoladową.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101282
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1975
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5829
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5831
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101282
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1975
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5829
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5831
Składniki
Dno tortownicy o średnicy około 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Bok tortownicy posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Na dnie tortownicy ułożyć plastry ananasa, tak jak jest to pokazane na zdjęciu – pięć pełnych plastrów i pięć ćwiartek przy brzegu. Cztery ćwiartki powstają po pokrojeniu szóstego plastra na cztery części. Piątą ćwiartkę wyciąć z ostatniego, siódmego plastra ananasa. Pozostałą część ostatniego plastra zwinąć tak, aby powstał środkowy plaster o mniejszej średnicy, niż pozostałe.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Nie przerywając ubijania do białek wsypywać po łyżeczce cukru.
Wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku.
Mąkę przesiać przez sito, wsypać do masy i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników.
Ciasto wlać do tortownicy na plastry ananasa i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z tortownicy i odwrócić do góry dnem, aby ananas był na wierzchu.
Margarynę rozpuścić, dodać mleko, cukier i kakao. Polewę podgrzewać, często mieszając, do rozpuszczenia cukru i połączenia składników.
Ciepłe ciasto polać gorącą polewą i odstawić do wystudzenia.