Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 17-05-2022
Dziś mam dla Was przepis na smaczne ciasto. Biszkopt nasączony kawą, banany, krem mascarpone, a na wierzchu kakao. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Koniecznie musicie spróbować. Nam bardzo smakowało. Piekłam w tortownicy 24 cm.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14135
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1635
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16112
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6485
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14135
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1635
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16112
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6485
Składniki
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Kiedy piana będzie gęsta, dodać żółtka. Miksować jeszcze chwilę. Na koniec przesiać obie mąki i kakao. Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 25 minut.
Kawę i cukier wsypać do gorącej wody. Zostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić, kiedy będzie gęsta dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować na jednolity, gęsty krem. Przestudzony biszkopt nasączyć kawą. Następnie ułożyć banany pokrojone w plasterki.
Na to wyłożyć krem mascarpone. Wierzch posypać kakao.
Gotowe ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.