Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3285

Dodano:

Odsłon: 8067

Przepyszne ciacho

Składniki

  • Biszkopt: 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu do ciasta
  • Masa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, olej i aromat. Miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na pół.

    Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 5 minut.
    Dolewamy wrzątku aby całość zajmowała ponad pół szklanki wody , mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

    Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę.

    Masę wlewamy na biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy drugą część masy.

    Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ( używamy odrobinę mniej wody). Studzimy i tężejącą wylewamy na nasze ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń