Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem najprostsze przepisy na ciasta okazują się strzałem w dziesiątkę i potrafią zaskoczyć nawet najbardziej wymagających koneserów słodkości. Przedstawiamy przepis na biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną, który jest bardzo lekkim deserem. Ciasto może też przenieść cię w czasie. Podobne wypieki często znajdowały się na stole podczas imienin u babci, uroczystości rodzinnych czy leniwej niedzieli.
Sekretem tego ciasta z brzoskwiniami jest lekki jak chmurka biszkopt, który jednocześnie ma stabilną konsystencję i z łatwością utrzyma kolejne warstwy. Wybierz do niego dobrej jakości składniki, w tym duże jajka, najlepiej z chowu z wolnego wybiegu oraz mąkę pszenną (może być krupczatka, która jest delikatna i drobna). Do tego oczywiście nie może zabraknąć cukru. Jeśli użyjesz tego drobnego do wypieków, szybciej połączysz wszystkie składniki. Mniejsze kryształki cukru lepiej rozpuszczają się w masie. Aby biszkopt odpowiednio wyrósł, dodaj proszek do pieczenia. Nie powinno być go dużo, wystarczy 1 łyżeczka.
Kolejną warstwą są brzoskwinie, soczyste i słodkie. Do tego pięknie wyglądają na biszkopcie ze względu na swój charakterystyczny pomarańczowy kolor. Wykorzystaj owoce z puszki, dzięki czemu możesz zrobić ten deser o każdej porze roku. Brzoskwiniowa warstwa doskonale przełamuje też smak delikatnej bitej śmietany. Zrobisz ją ze śmietanki 36 proc. i uzyskasz idealną konsystencję.
Całość jest aksamitna w smaku, orzeźwiająca i po prostu pyszna. Biszkopt z bitą śmietaną i owocami idealnie sprawdzi się na każdą okazję, od letniego przyjęcia na tarasie po niedzielne ciasto dla całej rodziny.
Nadzienie z brzoskwiń nadaje deserowi lekkości, świeżości i owocowego charakteru. W sezonie możesz wybrać świeże owoce, najlepiej te dojrzałe i jędrne. Przed użyciem sparz je, zdejmij skórkę i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę. Sok, który wydobył się podczas krojenia, zostaw do przygotowania nadzienia.
Poza sezonem świetnie sprawdzą się brzoskwinie z puszki – są słodkie, soczyste i gotowe do użycia od razu. Pamiętaj jednak, aby dobrze je odsączyć z zalewy, najlepiej na sitku, a nawet osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.
Do przygotowania nadzienia do biszkoptu z bitą śmietaną użyj tradycyjnego miksera albo blendera. Dobrze zmiksuj owoce wraz z syropem. Żelatynę rozpuść w odrobinie ciepłej przegotowanej wody. Kiedy jeszcze będzie płynna, dodaj ją do owoców. Zmiksuj ponownie, bardzo dokładnie, aby nie było grudek. Następnie odstaw całość do stężenia w chłodne miejsce.
Pamiętaj, że podczas składania biszkoptu z brzoskwiniami i bitą śmietaną, nadzienie musi być tężejące (jeszcze płynne). Dzięki temu równomiernie pokryje ciasto.
Do ubicia potrzebujesz śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc. Powinna być dobrze schłodzona, najlepiej prosto z lodówki. Możesz też kilka minut przed ubijaniem, włożyć ją do zamrażalnika i w tym samym czasie schłodzić miskę. Śmietana wtedy szybciej zgęstnieje i będzie bardziej stabilna. Ubijaj ją na średnich obrotach.
Po połączeniu biszkoptu z brzoskwiniami i bitą śmietaną umieść ciasto w lodówce na minimum 4 godziny. Dzięki temu wszystkie warstwy stężeją.
Biszkopt to podstawa wielu warstwowych ciast. Aby nie opadał i łatwo się kroił, zastosuj poniższe wskazówki:
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7019
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30569
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29300
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7019
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30569
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29300
Składniki
Przygotować nadzienie – brzoskwinie zmiksować razem z syropem dodać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę, wymieszać, odstawić do stężenia w chłodne miejsce.
Przygotować biszkopt: żółtka oddzielić od białek, dodać proszek do pieczenia i odstawić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować, dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie na najniższych obrotach. Na koniec dodać przesianą mąkę, całość delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopniu do suchego patyczka przez około 25 minut, wystudzić.
Ubić śmietanę na sztywno.
Na ostudzony biszkopt wylać tężejące brzoskwinie i ubitą śmietanę, włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny aby całość stężała, przed podaniem według uznania udekorować wierzch czekoladowymi kuleczkami.