Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1321
Dodano: 21.05.2014
Odsłon: 7814
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Delikatnie łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku (ok.20-25 minut).
Gdy biszkopt się piecze, gotujemy budyń. Wlewamy 2 szklanki wody, sok i cukier zagotowujemy, budynie mieszamy w pozostałej szklance wody z mąką ziemniaczaną. Postępujemy jak przy gotowaniu zwykłego budyniu. Zdejmujemy z kuchenki i gdy budyń będzie jeszcze gorący wrzucamy do kawałku margaryny i mieszamy do jej rozpuszczenia. wlewamy ciepły budyń na ciepły biszkopt. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ubijamy kremówkę z fixem i cukrami na sztywno. Wykładamy na budyń i układamy herbatniki.
Sok ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy tyle pudru aby lukier był gęsty ale dał się rozprowadzić na herbatnikach. Wkładamy na 4-5 h do lodówki.
Smacznego!
Przełożenie w skrócie :)
biszkopt-masa budyniowa-masa śmietanowa-herbatniki-lukier
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

marysia11082 22 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Oj,to coś dla mnie fajny przepis zabieram do siebie,pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 22 maja 2014Zgłoś do usunięcia
pyszne to Twoje ciacho:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 21 maja 2014Zgłoś do usunięcia
pychotka, pięknie się prezentuje, bardzo lubię takie ciacha Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

LadyInRed 21 maja 2014Zgłoś do usunięcia
hmmmm, dodaję do książki, będę próbować. Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam budyniowce,rzeczywiście proste i smakowite ciacho. Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz