Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie orzeżwiające i smaczne ciasto.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1403
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2956
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1046
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1817
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1403
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2956
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1046
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1817
Składniki
Białka oddzielić od żółtek .Do białek dodać szczyptę soli ubijać dodając stopniowo cukier,kiedy białka są już dobrze ubite/sztywne/dodajemy po 1 żółtku i nadal ubijamy dodając gorącą wodę / masa zwiększy objętość/ . Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do piecz. delikatnie mieszając.Gotową masę wylewamy na blachę/25-35/wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika /175stopni/pieczemy 25-30 min.Zimny biszkopt przekroić na 2 części. Galaretki rozpuszczamy wg. przepisu do zgestniałej dodajemy owoce i wykładamy na 1 cz. biszkopta wstawiamy do lodówki do dobrego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno /można dodać 2 łyżki cukru /do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną w 1/2 szkl ciepłej wody żelatynę i na tarce ścieramy czekoladę,mieszamy masę wykładamy na galaretkę przykrywamy 2 częścią biszkopta. Na wierzch ciasta dajemy lukier lub cukier puder. schodzić ciasto w lodówce ok.1 godz. SMACZNEGO