Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z galaretką i śmietaną z czekoladą

Biszkopt z galaretką i śmietaną z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1679

Dodano:

Odsłon: 18303

Lekkie orzeżwiające i smaczne ciasto.

Składniki

  • jaja 5 szt
  • cukier 3/4 szkl
  • mąka tortowa 1 szkl
  • szczypta soli,1 łyżeczka proszku do piecz.3-4 łyżki gorącej wody
  • galaretka truskawkowa 2 szt
  • 0,5 l śmietany kremówki +3 łyżeczki żelatyny i 0.5szkl wody
  • czekolada gorzka /75%/
  • owoce świeże lub mrożone /dowolne/
  • lukier
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek .Do białek dodać szczyptę soli ubijać dodając stopniowo cukier,kiedy białka są już dobrze ubite/sztywne/dodajemy po 1 żółtku i nadal ubijamy dodając gorącą wodę / masa zwiększy objętość/ .
    Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do piecz. delikatnie mieszając.Gotową masę wylewamy na blachę/25-35/wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika /175stopni/pieczemy 25-30 min.Zimny biszkopt przekroić na 2 części.

    Galaretki rozpuszczamy wg. przepisu do zgestniałej dodajemy owoce i wykładamy na 1 cz. biszkopta wstawiamy do lodówki do dobrego stężenia.

    Śmietanę ubijamy na sztywno /można dodać 2 łyżki cukru /do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną w 1/2 szkl ciepłej wody żelatynę i na tarce ścieramy czekoladę,mieszamy masę wykładamy na galaretkę przykrywamy 2 częścią biszkopta.
    Na wierzch ciasta dajemy lukier lub cukier puder. schodzić ciasto w lodówce ok.1 godz.

    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 27 stycznia 2015 Znakomity, puszysty i delikatny biszkopt ze smakowitym wnętrzem. Niebo dla podniebienia :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń