Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z kremem budyniowym, brzoskwiniami i cytrynową pianką

Biszkopt z kremem budyniowym, brzoskwiniami i cytrynową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1522

Dodano:

Odsłon: 2032

Pyszna propozycja do weekendowej kawki. Ciasto nie jest skomplikowane, dlatego tym bardziej zachęcam do wypróbowania.

Składniki

  • SKŁADNIKI na biszkopt (forma 25x35 cm):
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • SKŁADNIKI na masę budyniową:
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 500 ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • SKŁADNIKI na piankę:
  • 2 śmietany Śnieżki
  • 400 ml mleka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 ml gorącej wody
  • cukier puder do smaku
  • Dodatkowo:
  • 50 g czekolady (zetrzeć)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt z kremem budyniowym, brzoskwiniami i cytrynową pianką

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu:

    Jajka w całości razem z cukrem ubić mikserem na puszystą kremową masę. W osobnej misce wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie do masy jajecznej partiami wsypywać mąkę i delikatnie wmieszać łopatką. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko wystudzić, zdjąć papier i dalej studzić.

  2. Przygotowanie masy budyniowej:

    Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić. Masło ubić na puch, dodawać stopniowo budyń i ubijać do uzyskania jednolitej puszystej masy. Brzoskwinie pokroić na kawałki i wmieszać do masy. Syrop zostawić do nasączania biszkoptu.

  3. Przygotowanie pianki:

    Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżki ubić na sztywno razem z mlekiem, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i chwilkę ubić. Masę odstawić na kilkanaście minut do lodówki, żeby zaczęła tężeć.

  4. PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń. Nałożyć masę budyniową, następnie piankę cytrynową. Górę posypać tartą czekoladą. Polecam, bo ciasto jest przepyszne.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń