Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sam raz do niedzielnej kawki ;)
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20433
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1053
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1073
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1257
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4272
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20433
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1053
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1073
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1257
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4272
Składniki
Biszkopt: !! składniki powinny być w temperaturze pokojowej !! Jajka rozdzielamy na białka i żółtka, białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy po jednym żółtku a następnie po łyżce cukru. W osobnej misce przesiewamy mąki i dokładnie mieszamy. Mąki dzielimy na 3 części i powoli, po jednej dodajemy do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia (boki smarujemy margaryną i odsypujemy kaszą manną) i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez około 35 minut. By biszkopt był równy po wyjęciu z piekarnika blachę dwukrotnie rzucamy na blat z około 40 cm wysokości. Ciasto odstawiamy na parę godzin do wystygnięcia.
Gdy biszkopt już wystygnie, wyciągamy go z formy i kroimy na dwie części. Do szklanki wlewamy 2 kieliszki alkoholu, sok z około połowy cytryny oraz wodę by otrzymać około 3/4 szklanki ponczu. Nasączamy obydwa blaty ciasta. Na dolny blat wykładamy wiśnie. Krem: Do miski wlewamy zimne mleko i ubijamy wraz z zawartością opakowania kremu czekoladowego.
Na wiśnie wykładamy cały krem czekoladowy, przykrywamy górną częścią biszkoptu i lekko dociskamy. Polewa: Margarynę roztapiamy, dodajemy cukier puder, kakao i łyżkę wody. Zagotowujemy aż polewa lekko zgęstnieje. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na ciasto. Biszkopt przechowujemy w zimnym miejscu. Smacznego! :)