Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z kremem karpatkowym i galaretką
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4967
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34407
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2077
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113763
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4967
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34407
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2077
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113763
Składniki
Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, gdy zaczną się pienić dodajmy cukier pariami. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy partiami żółtka, a na koniec przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość zmiksować krótko do połączenia się składników na wolnych obrotach. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka ok. 20 minut. Krem: Dwie szklanki mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj w misce z mąkami i żółtkami trzepaczką, wlej na gotuję się mleko i całość gotuj energicznie mieszająć do zgęstnienia i zagotowania się kremu. Odstawić do całkowitego przestudzenia. Miękko masło ubijamy na pych i dodajemy partiami po łyżce przestudzonego budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Galaretka: Galaretki rozpuścić w litrze wrzątku i odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej galertki dodać owoce świeże lub mrożone. Jeśli dodamy mrożone galaretka bardzo szybko stężeje. Biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem cytryny. Wyłożyć krem budyniowy. Schłodzić w lodówce 15-30 minut. Wyłożyć tężejącą galaretkę z owocami. Ponownie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego