Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto smakuje wszystkim moim znajomym.Nie jest za słodkie i robię go zawsze z sezonowymi owocami, których nie brakuje w moim ogrodzie.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 90
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13305
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2617
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3770
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 90
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13305
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2617
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3770
Składniki
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku i przesiane obie mąki zmieszane z proszkiem. Na końcu wlewamy po łyżce wrzącą wodę. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Jedną zostawiamy jasną, do drugiej dodajemy odrobinę zielonego barwnika spożywczego i do trzeciej różowego barwnika. Wylewamy kolejne warstwy do formy o wymiarach 21/ 32 cm. Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni. Po wystudzeniu- przekrawamy na dwa blaty. Możemy nasączyć by biszkopty były bardziej wilgotne.
Galaretki mieszamy z dwoma szklankami gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i stopniowo łączymy z tężejącą galaretką.
Po przekrojeniu biszkoptu, jedną część wkładamy do tej samej formy w której się piekł. Wylewamy masę śmietankową. W drugim blacie biszkoptowym wycinamy małe kółka np. kieliszkiem. Przykrywamy nim masę śmietankową. Lekko dociskamy. W otwory wkładamy po jednym owocu (u mnie to borówka). Zalewamy tężejącą galaretką rozmieszaną w jednej szklance wody Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny..