Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z rabarbarem

Biszkopt z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 1785

Dodano:

Odsłon: 2635

Biszkopt z rabarbarem i szczyptą cynamonu, podany z bitą śmietaną. Kwintesencja zbliżającego się lata. Pycha, a w dodatku prosto i szybko, czyli tak jak lubimy najbardziej.

Składniki

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 5 jaj
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • śmietana 36% do ubicia - opcjonalnie
  • 2-3 łyżki cukru pudru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na tortownicę 25 cm.

    Rabarbar obrać ze skórki, przepłukać pod bieżącą wodą, pokroić na drobne kawałki. Wymieszać z cukrem i cynamonem, odstawić na czas robienia biszkoptu.

    Zrobić biszkopt: białka ubić na gęstą pianę, pod koniec dodać cukier,następnie po kolei żółtka. Do masy jajecznej dodawać łyżka po łyżce przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką.

  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier rozłożyć rabarbar, a na rabarbar wylać ciasto biszkoptowe. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. na około 40 minut (zawsze sprawdzam patyczkiem). Ciasto wyjąć z formy, lekko wystudzić i szybkim, zdecydowanym ruchem odwrócić na drugą stronę, tak aby rabarbar był na wierzchu.
    Można posypać cukrem pudrem, można też w wersji na bogato ;)podać z ubitą śmietaną, ozdobione listkiem np.mięty. Pycha

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń