Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z rabarbarem i szczyptą cynamonu, podany z bitą śmietaną. Kwintesencja zbliżającego się lata. Pycha, a w dodatku prosto i szybko, czyli tak jak lubimy najbardziej.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2487
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3413
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1491
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2195
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2487
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3413
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1491
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2195
Składniki
Na tortownicę 25 cm. Rabarbar obrać ze skórki, przepłukać pod bieżącą wodą, pokroić na drobne kawałki. Wymieszać z cukrem i cynamonem, odstawić na czas robienia biszkoptu. Zrobić biszkopt: białka ubić na gęstą pianę, pod koniec dodać cukier,następnie po kolei żółtka. Do masy jajecznej dodawać łyżka po łyżce przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier rozłożyć rabarbar, a na rabarbar wylać ciasto biszkoptowe. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. na około 40 minut (zawsze sprawdzam patyczkiem). Ciasto wyjąć z formy, lekko wystudzić i szybkim, zdecydowanym ruchem odwrócić na drugą stronę, tak aby rabarbar był na wierzchu. Można posypać cukrem pudrem, można też w wersji na bogato ;)podać z ubitą śmietaną, ozdobione listkiem np.mięty. Pycha