Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe z Frugo

Biszkoptowe z Frugo

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 2299

Ciasto biszkoptowe z sokiem Frugo i galaretką. Ciasto z bitą śmietaną, posypane tartą czekoladą. Ciasto delikatne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -3/4 szklanki mąki tortowej
  • -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżka octu
  • -3 łyżki oleju -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • KREM FRUGO:
  • -1 sok ''FRUGO''(750ml) -1 szklanka wody -2 białe budynie
  • -4 łyżki cukru -2 galaretki agrestowe lub niebieskie
  • CIASTKA:-3 op.herbatników-ok.300 g.
  • BITA ŚMIETANA:
  • -1/2 l. śmietanki 36% -1 Śnieżka -1 cukier waniliowy
  • -4 łyżeczki żelatyny -1/2 szklanki wrzątku -1 biała czekolada
  • DO POSYPANIA:- tarta czekolada
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem . Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do blachy (30x40),z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min.170*

  2. krem-Na soku z cukrem,ugotować budynie.Budynie najpierw rozmieszać z wodą.Odstawić i do gorącego ,wmieszać galaretki do rozpuszczenia.Masę lekko ostudzić,często mieszając. Wylać na biszkopt, zabezpieczony papierem.

  3. Ułożyć warstwę herbatników.

  4. bita śmietana-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce. Zimną śmietanki ubić z cukrem i Śnieżką.Na koniec zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i krótko wmieszać.Wyłożyć na ciasto.

  5. Na górę zetrzeć ciemną czekoladę i schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń