Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe z kremem mascarpone , porzeczką i galaretką

Biszkoptowe z kremem mascarpone , porzeczką i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6945

Dodano:

Odsłon: 6087

Ciasto na kakaowym biszkopcie japońskim z kremem mascarpone. Ciasto z porzeczką i galaretką, bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT JAPOŃSKI:
  • -8 żółtek -70 g. cukru -1 cukier waniliowy -150 g. mąki
  • -1,5 łyżeczki proszku do piecz. -3 łyżki kakao -70 g. mleka -80 g. oleju
  • -8 białek+szczypta soli -150 g. cukru
  • KREM Z MASCARPONE:
  • -500 g. serka mascarpone -400 g. jogurtu greckiego
  • -500 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru
  • -2 śmietan-fixy -35 g.żelatyny -1/2 szklanki wody
  • OWOCE: -ok.1 l. porzeczki czerwonej a trochę czarnej
  • GALARETKA: -1,5 l. wody -5 galaretek krystalicznych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem na puch.
    Przesiać tam mąkę z proszkiem i kakao. Mieszać łopatką dolewając mleko a potem olej.
    Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta i delikatnie wmieszać łopatką.
    Na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia, wylać ciasto.
    Nagrzać piekarnik do 150*C.i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.
    Piec ok.50-60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.
    Po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier.
    Biszkopt włożyć do blaszki zabezpieczonej wyżej boki.

  2. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Serek z jogurtem i pudrem trochę zmiksować, dolewając śmietanki i ubić z fixem. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem zgęstnieje.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.

  3. owoce-porzeczkę umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Rozsypać na kremie.

  4. galaretka-Wodę zagotować, odstawić i rozmieszać tam galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać na placek. Schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń