Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i słodkie połączenie biszkopta i jabłecznika
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
BISZKOPT: Całe jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do tego wymieszaną ze sobą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, miksujemy do powstania gładkiej i jednolitej masy. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 26 cm) i pieczemy ok. 30 minut (lub do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.
MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka kroimy na małe kawałki. Przekładamy je na patelnię, dolewamy odrobinę wody i wsypujemy galaretkę, żelatynę i cukier. Całość mieszamy ze sobą i przesmażamy (aż jabłka się rozgotują)
Przestudzony biszkopt przekrajamy na pół. Na jedną połówkę wykładamy ciepłą masę jabłkową i przykrywamy całość drugą połówkę biszkoptu.
KREM: Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie dodając cukru do niego) i odstawiamy do przestygnięcia. Masło z cukrem ucieramy na gładką masę, dodając do tego stopniowo zimny budyń (cały czas miksując). Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotowym kremem smarujemy wierzch ciasta.
LUKIER KAKAOWY: Cukier puder, kakao i gorącą wodę mieszamy, aż składniki się połączą. Gotowym lukrem polewamy wierzch ciasta.