Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędny w smaku mleczny deser, który jest zagęszczony żelatyną i podawany na zimno. Przepis pochodzi z 419. odcinka programu "Ewa gotuje".
Żelatynę zalać wrzątkiem (1/3 szklanki). Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Migdały zblanszować. Zdjąć skórkę. Osuszyć i zmielić (powinny przypominać bułkę tartą). Zalać mlekiem. Odstawić na ½ godziny.
Po tym czasie przelać przez sitko wyścielone gazą. Odcisnąć. Migdały przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Polać miodem. Wymieszać i rozprowadzić. Wysuszyć w piekarniku (45 st. C). Następnie podpiec w wyższej temperaturze.
Mleko migdałowe posłodzić. Podgrzać, by cukier się rozpuścił. Śmietanę ubić na sztywno. Do mleka wlać tężejącą żelatynę. Wymieszać. Gdy przestygnie, dodać bitą śmietanę.
Masę przełożyć do foremek na muffinki lub do dużej formy na babkę (najlepsze są niewielkie pojemniczki z pokrywką i zdejmowanym dnem). Wstawić do lodówki.
Podawać z sosem malinowym. Udekorować prażonymi migdałami i miętą.
Zdrowy napój z fermentowanej herbaty, wzmacniający odporność i usprawniający...
Odsłon: 4520
Wyjątkowo prosta i smaczna zapiekanka, dla wszystkich miłośników skandynawski...
Odsłon: 9876
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 25
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 386
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 380
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1886
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17492
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 25
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 386
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 380
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1886
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17492
Składniki
Żelatynę zalać wrzątkiem (1/3 szklanki). Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Migdały zblanszować. Zdjąć skórkę. Osuszyć i zmielić (powinny przypominać bułkę tartą). Zalać mlekiem. Odstawić na ½ godziny.
Po tym czasie przelać przez sitko wyścielone gazą. Odcisnąć. Migdały przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Polać miodem. Wymieszać i rozprowadzić. Wysuszyć w piekarniku (45 st. C). Następnie podpiec w wyższej temperaturze.
Mleko migdałowe posłodzić. Podgrzać, by cukier się rozpuścił. Śmietanę ubić na sztywno. Do mleka wlać tężejącą żelatynę. Wymieszać. Gdy przestygnie, dodać bitą śmietanę.
Masę przełożyć do foremek na muffinki lub do dużej formy na babkę (najlepsze są niewielkie pojemniczki z pokrywką i zdejmowanym dnem). Wstawić do lodówki.
Podawać z sosem malinowym. Udekorować prażonymi migdałami i miętą.
Przepisy Desery
Desery
Leśny mech
Desery
Ciasto "Och i Ach"
Desery
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Desery
Domowe lody bananowe z masłem orzechowym
Leśny mech
Dzisiaj zapraszam na klasykę letnich imprez rodzinnych, czyli ciasto leśny me...
Odsłon: 6
Ciasto "Och i Ach"
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 386