Do góry

Desery Przepis na:

Blamanż migdałowy według Ewy Wachowicz

Blamanż migdałowy według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 252 Ocena: 1316

Dodano:

Odsłon: 804

Obłędny w smaku mleczny deser, który jest zagęszczony żelatyną i podawany na zimno. Przepis pochodzi z 419. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 300 g migdałów
  • 2 szklanki tłustego mleka
  • 2-3 łyżki miodu
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • ½ szklanki cukru
  • 350 ml śmietany 30-36%
  • DO PODANIA:
  • sos malinowy
  • mięta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Blamanż migdałowy według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalać wrzątkiem (1/3 szklanki). Wymieszać i odstawić do wystudzenia.

  2. Migdały zblanszować. Zdjąć skórkę. Osuszyć i zmielić (powinny przypominać bułkę tartą). Zalać mlekiem. Odstawić na ½ godziny.

  3. Po tym czasie przelać przez sitko wyścielone gazą. Odcisnąć. Migdały przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Polać miodem. Wymieszać i rozprowadzić. Wysuszyć w piekarniku (45 st. C). Następnie podpiec w wyższej temperaturze.

  4. Mleko migdałowe posłodzić. Podgrzać, by cukier się rozpuścił. Śmietanę ubić na sztywno. Do mleka wlać tężejącą żelatynę. Wymieszać. Gdy przestygnie, dodać bitą śmietanę.

  5. Masę przełożyć do foremek na muffinki lub do dużej formy na babkę (najlepsze są niewielkie pojemniczki z pokrywką i zdejmowanym dnem). Wstawić do lodówki.

  6. Podawać z sosem malinowym. Udekorować prażonymi migdałami i miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń