Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędny w smaku mleczny deser, który jest zagęszczony żelatyną i podawany na zimno. Przepis pochodzi z 419. odcinka programu "Ewa gotuje".
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 828
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22878
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15290
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 828
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22878
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15290
Składniki
Żelatynę zalać wrzątkiem (1/3 szklanki). Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Migdały zblanszować. Zdjąć skórkę. Osuszyć i zmielić (powinny przypominać bułkę tartą). Zalać mlekiem. Odstawić na ½ godziny.
Po tym czasie przelać przez sitko wyścielone gazą. Odcisnąć. Migdały przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Polać miodem. Wymieszać i rozprowadzić. Wysuszyć w piekarniku (45 st. C). Następnie podpiec w wyższej temperaturze.
Mleko migdałowe posłodzić. Podgrzać, by cukier się rozpuścił. Śmietanę ubić na sztywno. Do mleka wlać tężejącą żelatynę. Wymieszać. Gdy przestygnie, dodać bitą śmietanę.
Masę przełożyć do foremek na muffinki lub do dużej formy na babkę (najlepsze są niewielkie pojemniczki z pokrywką i zdejmowanym dnem). Wstawić do lodówki.
Podawać z sosem malinowym. Udekorować prażonymi migdałami i miętą.