Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Blok czekoladowy, czyli słodkości z PRL-u. :)
Rondelek, szklanka (250 ml), łyżka stołowa, rózga cukiernicza, łyżka drewniana, keksówka (25x11 cm), papier do pieczenia
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 46
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1400
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 46
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1400
Składniki
Masło rozpuść na małym ogniu w większym rondelku. Następnie wlej mleko, dodaj przesiane i wymieszane z cukrem kakao. Całość mieszaj łyżką , aż do rozpuszczenia się całkiem cukru, cały czas podgrzewając na małym ogniu. Gdy masa się zagotuje, zdejmij z ognia i lekko wystudź.
Do ciepłej masy dodawaj małymi partiami przesiane przez sitko mleko w proszku. Dobrze jest mieszać masę rózgą cukierniczą, wtedy dużo szybciej rozetrzesz grudki mleka w proszku. Pod koniec masa zgęstnieje, wtedy mieszaj ją łyżką . W razie potrzeby możesz ją trochę podgrzać. Na końcu dodaj bakalie, oraz połamane na kawałki herbatniki. Wymieszaj całość łyżką . Przełóż do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Ja użyłem keksówki o wymiarach 25x11 cm, ale może być trochę mniejsza, wtedy blok będzie wyższy. Po przełożeniu masy do formy, wyrównaj ją łyżką .
Blok czekoladowy włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin. Najlepiej jednak, aby leżakował 24-48 godzin. W tym czasie masa zgęstnieje i będzie ją można kroić. Najlepiej jest kroić blok nożem zamaczanym we wrzątku, wtedy masa nie będzie się kleić do noża.
Rada : Jako bakali możemy użyć rodzynek, suszonej żurawiny, pokrojonych orzechów włoskich lub laskowych, ja dodałem też trochę suszonej moreli.