Do góry

Desery Przepis na:

Boliwijskie pączki - Tawa tawas

Boliwijskie pączki - Tawa tawas

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2167

Dodano:

Odsłon: 17694

Tradycyjne pączki wymagają czasu. A że ja lubię potrawy szybkie w przyrządzaniu, szukam zawsze alternatywy :) Właśnie dlatego spodobał mi się ten przepis. O smaku nie wspomnę – zakochałam się w tych ciachach. To połączenie pączków z naszymi faworkami. Najbardziej smakują ciepłe – na zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie i często puste. Samo ciasto nie jest słodkie, dlatego tradycyjnie powinno się je podać z miodem. Ale ja za miodem nie przepadam, dlatego zamieniłam go na domowy dżemik :) Przepis zaczerpnięty z internetu.

Składniki

  • Mąka - 500 g
  • Mleko - 120 ml
  • Masło - 3 łyżki roztopionego
  • Jaja - 2 szt.
  • Cukier puder - 2 łyżki + do posypania
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Olej - do smażenia
  • Miód - lub konfitura
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier puder, a następnie dodajemy mleko, jajka, stopione masło i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (jeśli jest zbyt luźne podsypujemy mąką). Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy romby. Wyszło mi ok. 40 szt. (ale to zależy od wielkości ciasteczek).

    Smażymy na głębokim tłuszczu, osączamy na ręczniku papierowym, posypujemy obficie cukrem pudrem i zajadamy z miodem lub konfiturą - lub same :)

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń