Do góry

Desery Przepis na:

Borówkowe pod kruszonką

Borówkowe pod kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 2222

Dodano:

Odsłon: 1472

Zapraszam po przepis na ciasto borówkowe z kruszonką, na punkcie której od kilku miesięcy dostałam prawdziwej obsesji. ;)

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 - 250 g borówek
  • NA KRUSZONKĘ: 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Borówki mogą zostać zastąpione dowolnymi owocami – truskawkami, śliwkami, malinami itp. Przepis na dużą blachę 36 cm x 25 cm):

    Zaczynamy od zrobienia kruszonki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy, do momentu, aż zrobią się grudki. Łączenie składników w jednolite ciasto powinno zająć dosłownie chwilę. Kruszonkę wkładamy na czas przygotowania ciasta do lodówki.

  2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek i ubicia piany z białek. Kiedy białka będą ubite dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Potem dodajemy żółtka i następnie mąkę. Kiedy wszystko ze sobą ładnie się połączy to wlewamy do ciasta olej i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto wylewamy na dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (lub nasmarowaną tłuszczem i posypanej bułką tartą). Wierzch posypujemy borówkami i kruszonką.

  3. Ciasto pieczemy w 160 stopnicach Celsjusza (bez termoobiegu) przez około 50 – 55 min. Ja zawsze na ostatnie 10 minut przełączam się na termoobieg, żeby kruszonka nabrała pięknego złotego koloru. Upieczone i wystudzone ciasto możemy posypać odrobiną cukru pudru.

  4. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń