Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam po przepis na ciasto borówkowe z kruszonką, na punkcie której od kilku miesięcy dostałam prawdziwej obsesji. ;)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 127
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 706
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 84
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 127
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 706
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 84
Składniki
Borówki mogą zostać zastąpione dowolnymi owocami – truskawkami, śliwkami, malinami itp. Przepis na dużą blachę 36 cm x 25 cm): Zaczynamy od zrobienia kruszonki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy, do momentu, aż zrobią się grudki. Łączenie składników w jednolite ciasto powinno zająć dosłownie chwilę. Kruszonkę wkładamy na czas przygotowania ciasta do lodówki.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek i ubicia piany z białek. Kiedy białka będą ubite dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Potem dodajemy żółtka i następnie mąkę. Kiedy wszystko ze sobą ładnie się połączy to wlewamy do ciasta olej i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto wylewamy na dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (lub nasmarowaną tłuszczem i posypanej bułką tartą). Wierzch posypujemy borówkami i kruszonką.
Ciasto pieczemy w 160 stopnicach Celsjusza (bez termoobiegu) przez około 50 – 55 min. Ja zawsze na ostatnie 10 minut przełączam się na termoobieg, żeby kruszonka nabrała pięknego złotego koloru. Upieczone i wystudzone ciasto możemy posypać odrobiną cukru pudru.
SMACZNEGO!