Do góry

Desery Przepis na:

Brownie

Brownie

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 5028

Dodano:

Odsłon: 18443

Mocno czekoladowe i mocno wilgotne! Przygotowane według przepisu A. Starmach

Składniki

  • Czekolada gorzka 2,5 tabliczki
  • Masło 280 gram
  • Cukier 240 gram
  • Mąka pszenna 80 gram
  • Woda 100 ml
  • Jajka 3 szt.
  • Cukier wanilinowy 1 łyżka
  • Orzechy laskowe 1 garść
  • Szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Brownie

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę połamaną na małe kawałki oraz masło. Cały czas mieszamy, aż wszystko się rozpuści.

  2. Do miski wbijamy jajka (roztrzepujemy je widelcem) i dodajemy mąkę oraz szczyptę soli, miksujemy to, aby składniki się połączyły. Cały czas miksując, wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę.

  3. Do powstałej masy dodajemy garść drobno posiekanych orzechów laskowych (możemy dodać mniej lub więcej – w zależności od upodobań). Całość mieszamy delikatnie łyżką.

  4. Masę na brownie wylewamy do blaszki (24x24cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut (pilnujmy czasu! Jeśli przetrzymamy ciasto dłużej w piekarniku, nie będzie tak mokre w środku). Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i dopiero kroimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń