Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brownie trochę oszukane. Nie miałam wystarczająco czekolady gorzkiej. Zrobiłam z gorzkiej i mlecznej. Dodatkowo dodałam kakao. Wyszło tak pyszne, że nie mogliśmy się najeść. Dobrze, że udało się zrobić fotkę :) Brownie chyba zawsze smakuje dobrze. Kiedyś robiłam bez czekolady, tylko z kakao, też pyszne, ale wolę jednak z czekoladą. Piekłam w tortownicy 24 cm.
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18973
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1995
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18973
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1995
Składniki
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło pokroić na mniejsze kawałki, czekoladę połamać. Wrzucić do miski. Dodać kakao. Miskę postawić na garnku z gotującą wodą. Dno miski nie powinno dotykać wody. Co jakiś czas przemieszać, aż powstanie płynna masa. Następnie odstawić do wystudzenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ubijałam prawie 10 minut. Do ubitych jajek przesiać mąkę i wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Następnie wlać masę czekoladową. Ponownie wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 35-40 minut. Wierzch można udekorować cukrem pudrem, lub polewą czekoladową.