Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brownie to absolutna klasyka. Albo się je uwielbia, albo nie znosi. To dlatego, że jest niezwykle intensywne... mega-aromatyczne i mega-czekoladowe, w związku z czym ze smakiem pałaszują je raczej tylko wielbiciele kakao i czekolady. Do ciasta dodać możecie ulubione posiekane orzechy, przyprawy korzenne i bakalie. Doskonale komponuje się z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11288
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9838
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11288
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9838
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Niewielką formę (25x25cm lub podobnych rozmiarów) wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier i łączymy dokładnie składniki za pomocą rózgi kuchennej lub trzepaczki. Do rondla wrzucamy masło oraz połamaną na kostki czekoladę. Całość rozpuszczamy na malutkim ogniu, cały czas mieszając. W momencie, gdy masa stanie się jednolita i błyszcząca, zestawiamy rondel z ognia. Wszystkie elementy potrzebne do przygotowania brownie są już gotowe. Teraz wystarczy połączyć je w całość i upichcić. Nic prostszego! Do miski z jajkami wlewamy powoli płynną czekoladę i mieszamy szpatułą lub drewnianą łyżką, aż masa stanie się gładka. Na koniec dosypujemy mąkę i wciąż mieszamy delikatnie, rozprowadzając ją dokładnie w czekoladowej masie tak, aby nie było grudek. Gdy ciasto stanie się jednolite, przelewamy je do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Brownie to ciasto niezwykłe, nazywane jest często „czekoladowym zakalcem”. Prawidłowo upieczone powinno mieć chrupiącą skórkę i maziste, wilgotne wnętrze. W związku z tym należy piec je krótko, a dziubanie patykiem zdecydowanie można sobie podarować. Idealny czas do upieczenia brownie z tej proporcji i ilości składników to 25 minut. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy w spokoju na godzinę, aby przestygło i odpoczęło.
Teraz zostało nam już tylko pokroić brownie w niewielkie kwadraty i podawać... A podawać można samodzielnie, z lodami, bitą śmietaną lub owocami, bo z czekoladą doskonale komponuje się niemal wszystko.