Do góry

Desery Przepis na:

Brownie, czyli najbardziej czekoladowe z ciast

Brownie, czyli najbardziej czekoladowe z ciast

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2178

Dodano:

Odsłon: 5301

Brownie to absolutna klasyka. Albo się je uwielbia, albo nie znosi. To dlatego, że jest niezwykle intensywne... mega-aromatyczne i mega-czekoladowe, w związku z czym ze smakiem pałaszują je raczej tylko wielbiciele kakao i czekolady. Do ciasta dodać możecie ulubione posiekane orzechy, przyprawy korzenne i bakalie. Doskonale komponuje się z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.

Składniki

  • 100g masła
  • 200g mlecznej czekolady
  • 100g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki mąki
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Brownie, czyli najbardziej czekoladowe z ciast

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
    Niewielką formę (25x25cm lub podobnych rozmiarów) wykładamy papierem do pieczenia.

  2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier i łączymy dokładnie składniki za pomocą rózgi kuchennej lub trzepaczki.
    Do rondla wrzucamy masło oraz połamaną na kostki czekoladę. Całość rozpuszczamy na malutkim ogniu, cały czas mieszając. W momencie, gdy masa stanie się jednolita i błyszcząca, zestawiamy rondel z ognia.
    Wszystkie elementy potrzebne do przygotowania brownie są już gotowe. Teraz wystarczy połączyć je w całość i upichcić. Nic prostszego!
    Do miski z jajkami wlewamy powoli płynną czekoladę i mieszamy szpatułą lub drewnianą łyżką, aż masa stanie się gładka. Na koniec dosypujemy mąkę i wciąż mieszamy delikatnie, rozprowadzając ją dokładnie w czekoladowej masie tak, aby nie było grudek. Gdy ciasto stanie się jednolite, przelewamy je do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

  3. Brownie to ciasto niezwykłe, nazywane jest często „czekoladowym zakalcem”. Prawidłowo upieczone powinno mieć chrupiącą skórkę i maziste, wilgotne wnętrze. W związku z tym należy piec je krótko, a dziubanie patykiem zdecydowanie można sobie podarować. Idealny czas do upieczenia brownie z tej proporcji i ilości składników to 25 minut.
    Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy w spokoju na godzinę, aby przestygło i odpoczęło.

  4. Teraz zostało nam już tylko pokroić brownie w niewielkie kwadraty i podawać... A podawać można samodzielnie, z lodami, bitą śmietaną lub owocami, bo z czekoladą doskonale komponuje się niemal wszystko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń