Do góry

Desery Przepis na:

Brownie - wersja klasyczna

Brownie - wersja klasyczna

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2079

Dodano:

Odsłon: 5838

Istnieje urocza historia, wedle której pierwsze brownie powstało przez przypadek. Pewna amerykańska bibliotekarka - pani Brown postanowiła upiec odwiedzającym ją gościom ciasto czekoladowe. W swoim roztargnieniu zapomniała jednak dodać proszku do pieczenia. Efektem tej przygody jest jedno z najbardziej charakterystycznych i popularnych w krajach anglojęzycznych ciast - brownie. Mam teorię, zgodnie z którą tego płaskiego czekoladowego zakalca albo się kocha, albo nie cierpi... cóż, każdy sam musi się do niej ustosunkować.

Składniki

  • 300g cukru
  • 200g masła
  • 100g mąki pszennej
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Brownie - wersja klasyczna

Przygotowanie

  1. 1. Połamaną na kostki czekoladę razem z rozdrobnionym masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. (Na garnek z gotującą się wodą kładziemy miskę z czekoladą i masłem. Pilnujemy, aby dno miski nie dotykało gotującej się wody. Rozpuszczamy powoli, gdy składniki są już prawie płynne, mieszamy szpatułką, łącząc je w jednolitą, gładką i błyszczącą masę). Zostawiamy do przestygnięcia.

  2. 2. Jajka ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy cukier i mąkę. Do masy wolnym strumieniem wlewamy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy jeszcze przez chwilę do ładnego połączenia składników.

  3. 3. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (kwadratowej o długości boku ok. 23-25cm, prostokątnej lub okrągłej o średnicy 26cm). Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
    Brownie nie należy piec do tzw. suchego patyczka, gdyż z założenia ma być wilgotnym "kontrolowanym zakalcem". Wbita w środek ciasta wykałaczka nie powinna być jedynie oblepiona surowym ciastem. Na wierzchu ciasta powinna utworzyć się nieco jaśniejsza i twardawa skorupka - gdy się pojawi, oznacza to, że brownie jest prawie gotowe.

  4. 4. Po wyjęciu z piekarnika, brownie studzimy, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Podajemy bez dodatków, z bitą śmietaną, lodami lub sezonowymi owocami... lub wszystkim na raz!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń