Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2199
Dodano: 18.05.2015
Odsłon: 5885
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
1. Połamaną na kostki czekoladę razem z rozdrobnionym masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. (Na garnek z gotującą się wodą kładziemy miskę z czekoladą i masłem. Pilnujemy, aby dno miski nie dotykało gotującej się wody. Rozpuszczamy powoli, gdy składniki są już prawie płynne, mieszamy szpatułką, łącząc je w jednolitą, gładką i błyszczącą masę). Zostawiamy do przestygnięcia.
2. Jajka ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy cukier i mąkę. Do masy wolnym strumieniem wlewamy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy jeszcze przez chwilę do ładnego połączenia składników.
3. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (kwadratowej o długości boku ok. 23-25cm, prostokątnej lub okrągłej o średnicy 26cm). Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Brownie nie należy piec do tzw. suchego patyczka, gdyż z założenia ma być wilgotnym "kontrolowanym zakalcem". Wbita w środek ciasta wykałaczka nie powinna być jedynie oblepiona surowym ciastem. Na wierzchu ciasta powinna utworzyć się nieco jaśniejsza i twardawa skorupka - gdy się pojawi, oznacza to, że brownie jest prawie gotowe.
4. Po wyjęciu z piekarnika, brownie studzimy, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Podajemy bez dodatków, z bitą śmietaną, lodami lub sezonowymi owocami... lub wszystkim na raz!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)