Chciałbym wam zaprezentować lekki, dietetyczny deser. Kakao i buraki to niecodzienne połączenie które nie dość, że jest pyszne to oddziałuje prozdrowotnie na serce. Przekonaj się sam!
Brownie z buraka z jogurtem owocowym
Składniki
- 400g ugotowanych buraków startych na tarce o małych oczkach
- 2 jajka
- 100ml oleju
- 200g mąki pełnoziarnistej
- opakowanie erytrytolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 400g jogurtu naturalnego skyr
- 200g dżemu wiśniowego słodzonego erytrytolem
- 2 łyżki masła orzechowego
- 150 ml wody
- wiórki kokosowe
Składniki
- 400g ugotowanych buraków startych na tarce o małych oczkach
- 2 jajka
- 100ml oleju
- 200g mąki pełnoziarnistej
- opakowanie erytrytolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 400g jogurtu naturalnego skyr
- 200g dżemu wiśniowego słodzonego erytrytolem
- 2 łyżki masła orzechowego
- 150 ml wody
- wiórki kokosowe

Etapy przygotowania
Placek buraczany: Suche składniki: mąkę, 150 g erytrytolu, proszek do pieczenia, kakao i sól mieszamy w misce. W oddzielnym naczyniu mieszamy starte buraki, olej i jajka. Suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wylewamy na małą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 30 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Polewa orzechowa: W 150 ml ciepłej wody rozpuszczamy łyżkę erytrytolu. Dodajemy dwie łyżki masła orzechowego i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do rondelka i podgrzewamy do uzyskania gładkiej polewy.
Jogurt owocowy: Skyr mieszamy w misce z dżemem aż oba składniki się połączą.
Wystudzone ciasto smarujemy polewą orzechową, następnie na wierzch wykładamy masę jogurtową. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 311

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 402
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 311

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 402



Składniki
- 400g ugotowanych buraków startych na tarce o małych oczkach
- 2 jajka
- 100ml oleju
- 200g mąki pełnoziarnistej
- opakowanie erytrytolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 400g jogurtu naturalnego skyr
- 200g dżemu wiśniowego słodzonego erytrytolem
- 2 łyżki masła orzechowego
- 150 ml wody
- wiórki kokosowe
Placek buraczany: Suche składniki: mąkę, 150 g erytrytolu, proszek do pieczenia, kakao i sól mieszamy w misce. W oddzielnym naczyniu mieszamy starte buraki, olej i jajka. Suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wylewamy na małą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 30 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Polewa orzechowa: W 150 ml ciepłej wody rozpuszczamy łyżkę erytrytolu. Dodajemy dwie łyżki masła orzechowego i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do rondelka i podgrzewamy do uzyskania gładkiej polewy.
Jogurt owocowy: Skyr mieszamy w misce z dżemem aż oba składniki się połączą.
Wystudzone ciasto smarujemy polewą orzechową, następnie na wierzch wykładamy masę jogurtową. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Pyszotka:)