Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto czekoladowe, wykonane bez grama mąki. Może być również w wersji wegańskiej - szczegóły w przepisie. Idealnie słodkie, pasuje do niedzielnej kawy czy na poczęstunek dla znajomych. Smacznego!
Mikser
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10749
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4812
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9178
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10749
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4812
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9178
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Fasolę odcedź z zalewy i przepłucz w zimnej wodzie. Pozostaw do odsączenia.
Odcedzoną fasolę przesyp do miski. Obierz banana i podziel na kawałki, i dodaj do fasoli. Wlej całość oleju. Całość zmiksuj na bardzo gładką masę.
Dodaj kakao oraz sodę i całość dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce zmiksuj jajka z cukrem - na gładką i puszystą, jasną masę. Do miski z ubitymi jajkami dodaj krem z fasoli. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (funkcja góra-dół, bez termoobieg). Przygotuj formę - ja piekłam w tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy i włóż na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piecz około 30-40 minut - do suchego patyczka lub jeśli wolisz bardziej wilgotne ciasto, piecz ok. 5 minut krócej (czyli np. 35 min. zamiast 40 min.).
Przygotuj polewę: wszystkie składniki polewy umieść w rondelku i podgrzewaj je na małej mocy palnika. Nie zagotowuj polewy. Po przygotowaniu, wylej polewę na ciasto (polewa powinna być rzadka). Możesz udekorować ciasto dodatkami - ja użyłam płatków migdałów.