Do góry

Desery Przepis na:

Brownie z kremem mascarpone

Brownie z kremem mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 962 Ocena: 26087

Dodano:

Odsłon: 2128

Dzisiaj zapraszam na moje ulubione ciasto czekoladowe czyli mocno wilgotne i gliniaste brownie. To jest wyjątkowe, bo w środku znalazły się orzechy nerkowca, a na wierzchu delikatny krem z serka mascarpone, posypany wiórkami z mlecznej czekolady.

Składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 6 dużych jajek
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 300 g cukru
  • ziarenka wanilii
  • KREM MASCARPONE:
  • 250 g śmietanki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ziarenka wanilii
  • POSYPKA:
  • mleczna czekolada
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Brownie z kremem mascarpone

Przygotowanie

  1. Czekoladę oraz masło dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do metalowej miseczki. Oba składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze), a powstałą masę studzimy.

  2. Jajka miksujemy z cukrem, dolewamy ostudzoną masę czekoladową oraz dodajemy ziarenka wanilii i przesianą mąkę. Masę miksujemy dość dokładnie, tak aby wszystkie składniki idealnie się połączyły. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy nerkowca i mieszamy masę łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 20 minut (pieczenie klasyczne góra - dół).

  3. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy serek mascarpone i ziarenka wanilii. Wszystko ponownie miksujemy, a powstałą masę nakładamy na wierzch wystudzonego brownie. Masę posypujemy startą mleczną czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce do momentu odpowiedniego stężenia masy.

  4. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń