Do góry

Desery Przepis na:

Brownie z marcepanem, kokosem i orzechami

Brownie z marcepanem, kokosem i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27086

Dodano:

Odsłon: 10500

Brownie to jedno z moich ulubionych ciast, dlatego w moim domu nie może zabraknąć go na Święta Bożego Narodzenia. Tym razem przygotowałam to wilgotne, czekoladowe ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, którego wierzch pokrywa marcepanowa polewa z wiórkami kokosowymi. Aromat czekolady podczas pieczenia wypełnia cały dom, a malutki kawałek tego ciasta dostarcza ogromnej rozkoszy naszym kubkom smakowym. Gorąco polecam Wam to wydanie :)

Składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 100 g mąki
  • 300 g cukru
  • 6 jajek
  • 50 g orzechów włoskich
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • POLEWA:
  • 200 g masy marcepanowej
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • wiórki kokosowe (do posypania)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Brownie z marcepanem, kokosem i orzechami

Przygotowanie

  1. Masło kroimy na mniejsze kawałki, czekolady dzielimy na kostki, przekładamy do metalowej miski i rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej (na parze). Zawartość miski studzimy.

  2. Jajka ubijamy za pomocą miksera, a następnie partiami dosypujemy cukier, przez cały czas miksując. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego, ostudzone masło i czekoladę - ponownie miksujemy.

  3. Orzechy włoskie rozbijamy w moździerzu, a następnie dodajemy do czekoladowej masy - całość mieszamy za pomocą łyżki. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 20 minut.

  4. Masę marcepanową dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy śmietankę oraz miód i podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Lekko tężejącą masę wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

  5. Ciasto kroimy dopiero po odpowiednim stężeniu polewy marcepanowej. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń