Do góry

Desery Przepis na:

Brownie z migdałami i pistacjami

Brownie z migdałami i pistacjami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2454

Dodano:

Odsłon: 1871

Dla prawdziwych fanów słodkości. W porównaniu do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru, a mimo to było bardzo słodkie. A wierzch chrupiący i trochę ciągnący. Polecam.

Składniki

  • 100g pokrojonych drobno migdałów
  • 60g pokrojonych drobno pistacji
  • 150g + 300g cukru
  • 200g śmietany kremówki 30-36%
  • 350g gorzkiej czekolady
  • 250g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka melasy
  • 210g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 40g mini pianek marshmallow
> 6 os. > 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

  2. W garnku roztopić 150g cukru na jasny karmel. Dodać śmietanę i gotować, aż karmel się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

  3. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do ostygnięcia.

  4. Jajka ubijać z cukrem (300g) przez 10 minut. Pod koniec ubijania dodać melasę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodać czekoladę z masłem, potem wsypać mąkę z proszkiem i po 30g posiekanych migdałów i pistacji. Dokładnie wymieszać.

  5. Ciasto przełożyć do formy. Piec ok. 60 minut. Upieczone brownie ponakłuwać wykałaczką i polać sosem karmelowym. Posypać resztą migdałów i pistacji oraz piankami marshmallow. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bromal1 27 września 2016 Migdały lubię, pistacje lubię - Monia też Cię lubię Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń