Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie bułeczki na śniadanie.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 101
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 316
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2678
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9603
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 101
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 316
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2678
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9603
Składniki
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, wlać 10 ml ciepłego mleka, wsypać 10 dag maki, staranie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie żółtka wymieszać z roztopionym masłem(8 dag) i dodać do rozczynu. Ciasto połączyć z resztą mleka, mąki, cukrami, aromatem i szczyptą soli.
Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Na stolnicy posypanej mąka uformować z ciasta wałek, spłaszczyć i urywać ręką porcje takie jak na pączki i nakładać krem.
Zlepiać i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia (stroną sklejenia do dołu) posmarować roztopionym masłem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez 20 minut.