Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buchty - małe , słodkie i wyśmienite w smaku . Idealnie pasują do popołudniowej kawy jak i w podróży jako słodka przekąska .
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 135
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 789
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 135
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 789
Składniki
Do miski przesiać mąkę . Do osobnej miski wsypać pokruszone drożdże , zasypać połową cukru , wlać połowę mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak aby konsystencja była podobna do gęstej śmietany . Zaczyn odkładamy do podrośnięcia . Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiać na gładką masę . Odstawić do wyrośnięcia .
Gdy ciasto wyrośnie wyciągamy na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić . Z ciasta formować kulki ( około 50 g każda ) . Jak chcemy nadziewać buchty , należy rozpłaszczyć bułkę , nałożyć na środek łyżeczkę nadzienia i zlepić .
Dno tortownicy o średnicy Ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Boki tortownicy wysmarować tłuszczem . Układamy bułki blisko siebie tak aby się stykały . Przykryć ściereczką do podwojenia objętości .
Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztopionym masłem . Piec w temperaturze 190 ° C przez 25-30 minut . Przed podaniem posypać cukrem pudrem . Najlepiej smakują jeszcze ciepłe .