Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy budyń, zdrowe owoce. Samo dobro.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68669
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2084
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68669
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2084
Składniki
Płatki jaglane przelać ciepłą wodą na sicie, żeby straciły goryczkę. W garnuszku zagotować mleko i dodać płatki. Chwile pogotować, mieszać. Płatki gotują się błyskawicznie. Wyłączyć gaz i pozwolić, żeby płatki wchłonęły mleko. Przełożyć do misy blendera i dodać cukier i sok z cytryny. Dokładnie rozdrobnić. Połowę masy przełożyć do pucharka/ pucharków, a do pozostałej masy dodać połamaną czekoladę. Ponownie rozdrobnić. Połowę przełożyć do pucharka. Nałożyć oczyszczone, umyte, osuszone borówki i przykryć resztą budyniu. Na wierzchu ułożyć borówki. Udekorować listkami mięty. Schłodzić. Smacznego. Porady Do deseru można wykorzystać inne owoce np. truskawki, maliny. Jeśli budyń wydaje zbyt rzadki, można dodać mąkę migdałową. A jeśli jest zbyt gęsty można dodać śmietankę, żeby uzyskać pożądaną konsystencję.