Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki cynamononowe

Bułeczki cynamononowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 690

Dodano:

Odsłon: 1744

Pyszne i mocno cynamonowe bułeczki. Idealnie do nich pasuje sos twarogowy.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki octu
  • 8 łyżek masła
  • Serek do namaczania"
  • 100 g sera półtłustego
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki cynamononowe

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    W misce wymieszaj 3 szklanki mąki, cały proszek do pieczenia, całą sodę oraz 2 łyżki cukru.
    Weź pod uwagę fakt, że ciasto może wyjść dosyć rzadkie i będzie potrzebowało nieco więcej mąki.
    Ja dosypałem na koniec dodatkowo około 1/2 szklanki mąki. Mieszankę z składników suchych odstaw na bok.

  2. W osobnej misce wymieszaj brązowy cukier z 1 łyżką stopionego masła, dodaj resztę cukru (4 łyżki), 2 i 1/2 łyżeczki cynamonu, gałkę muszkatołową oraz 1/8 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej przy użyciu widelca aby masło dobrze połączyło się z resztą składników.

  3. Teraz przy użyciu kubka z miarką wlej ocet i dolej mleko tak aby było 1 i 1/4 szklanki (czyli 310 ml). Dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 minuty. Po tym czasie dodaj do mleka z octem 2 łyżki roztopionego masła. Proponuję je lekko schłodzić zanim dolejesz do mleka. Następnie do maślanki dodaj mieszankę mąki, i przy użyciu drewnianej łyżki wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz właśnie jest ten moment kiedy musisz zdecydować czy ciasto jest wystarczająco puszyste, i odchodzi od miski na tyle gładko aby dało się je rozwałkować na stolnicy. Jeżeli nie dosyp mąki i wyrób je rękami.

  4. Samą stolnicę posyp mąkę i rozwałkuj wcześniej przygotowane ciasto. Wierzch ciasta posmaruj 2 łyżkami roztopionego masła, a na samą górę rozłóż równomiernie masę z brązowego cukru i cynamonu.

  5. Całość ciasta zwiń w rulon. Następnie przy użyciu nitki podziel ciasto na 10-12 części (najlepiej jest podkładać nitkę pod ciasto i przecinać je tworząc supełki). Gotowe porcje można przełożyć do foremek wysmarowanych uprzednio masłem, lub włożyć do brytfanki (chodzi o to aby one były w miarę ściśnięte). Ciasto piecz około 20-25 min w temperaturze 160-170 stopni.

  6. Serek: Wszystkie składniki zmiksuj razem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń