Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki cynamonowe? O tak! Już na samą myśl cieknie ślinka. Takie łakocie mogą skojarzyć się z amerykańskim deserem, ponieważ w Stanach Zjednoczonych je się ich bardzo dużo. Tak naprawdę przepis na bułeczki cynamonowe pochodzi ze Szwecji, ale jest popularny na całym świecie. Bułeczki najlepiej smakują na ciepło, podawane na śniadanie lub słodką przekąskę.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 30
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 30
Składniki
Do misy robota kuchennego lub do zwykłej miski wsyp mąkę, drożdże, cukier oraz sól i wymieszaj łyżką. Dolej mleko, dodaj jajko i wyrób ciasto ręką lub za pomocą specjalnego haka miksera do wyrabiania ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie w miarę zwarte, dolej rozpuszczone masło i dalej wyrabiaj, by osiągnąć gładką i błyszczącą strukturę. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotuj farsz. Połącz rozpuszczone masło z cynamonem i cukrem. Możesz dosypać odrobinę kardamonu, małą garść rodzynek lub innych, suszonych owoców.
Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę i jeszcze raz zagnieć. Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt i równomiernie posmaruj nadzieniem. Następnie zwiń ciasto w dużą roladę i ostrym nożem tnij na plastry ok. 3-4 cm. Po czym ułóż roladki w foremce (ok. 25 × 35 cm) do pieczenia wysmarowanej masłem tak, by się ze sobą nie stykały. Przykryj blaszkę ścierką i odstaw na około 40-50 minut. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 10-15 minut, aż bułeczki staną się złociste. Bułeczki cynamonowe możesz polać lukrem lub podawać już bez dodatkowego wykończenia.