Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super na podwieczorek do kawki lub herbatki , smakują też dzieciom.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14052
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15953
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6429
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14052
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15953
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6429
Składniki
Z drożdży , ciepłego mleka ,cukru i 1łyżki mąki zrobić rozczyn nakryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę dodać jajka , sól cukier, cukier waniliowy ,rozczyn z drożdży i resztę ciepłego mleka ,wyrabiać na gładkie ciasto . Pod koniec wyrabiania dodać ciepłe roztopione masło.
Tak wyrobione ciasto nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wyjmować porcjami na blat podsypany mąką i formować dowolny kształt bułeczek ,nadziewając też dowolnie tak jak lubimy.
Bułeczki układamy na blaszce przed włożeniem do piekarnika malujemy rozmąconym jajkiem można posypać kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.
SMACZNEGO!