Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ciasta drożdżowego użyjesz puree z dyni i tradycyjnych składników. A środek to prawdziwe niebo w gębie. Rozpływająca się czekolada świetnie uzupełnia smak bułeczek dyniowych.
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1607
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 604
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1607
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 604
Składniki
Drożdże rozpuść w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Wszystko wymieszaj dokładnie widelcem. Odstaw na 10 minut aż się spienią.
Do miski wsyp resztę mąki i cukru. Dodaj jajka, puree z dyni, roztopione masło oraz przygotowany zaczyn. Wyrabiaj ciasto ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, czyli około godziny.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części. Każdą spłaszcz, na środek połóż kostkę czekolady i dokładnie zlep, formując kulkę. Teraz użyj sznurka do zrobienia kształtu dyni. Owiń ją tak, aby powstały cząstki. Zawiń na końcu sznurek na samej górze.
Ułóż bułeczki dyniowe z czekoladą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut aż się ładnie zarumienią.