Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-11-2025
Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ciasta drożdżowego użyjesz puree z dyni i tradycyjnych składników. A środek to prawdziwe niebo w gębie. Rozpływająca się czekolada świetnie uzupełnia smak bułeczek dyniowych.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1039
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 960
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12850
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1039
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 960
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12850
Składniki
Drożdże rozpuść w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Wszystko wymieszaj dokładnie widelcem. Odstaw na 10 minut aż się spienią.
Do miski wsyp resztę mąki i cukru. Dodaj jajka, puree z dyni, roztopione masło oraz przygotowany zaczyn. Wyrabiaj ciasto ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, czyli około godziny.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części. Każdą spłaszcz, na środek połóż kostkę czekolady i dokładnie zlep, formując kulkę. Teraz użyj sznurka do zrobienia kształtu dyni. Owiń ją tak, aby powstały cząstki. Zawiń na końcu sznurek na samej górze.
Ułóż bułeczki dyniowe z czekoladą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut aż się ładnie zarumienią.