Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki jesienne listki

Bułeczki jesienne listki

Autor:

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 3483

Dodano:

Odsłon: 441

Pyszne bułeczki w kształcie jesiennych listków. Puchate, mięciutkie i cudownie pachnące jabłkami i cynamonem.

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 21 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 500 g mąki
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Nadzienie:
  • 2- 3 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1- 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka rodzynek
  • dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mleka lub wody
  • trochę mąki do podsypania
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki jesienne listki

Przygotowanie

  1. Do letniego mleka wsypać rozkruszone drożdże. Dodać cukier i posypać łyżką mąki. Nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut, aż zaczyn ruszy.

  2. Do rozczynu dodać letnią wodę, olej, jedno jajko, szczyptę soli i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać. Stopniowo wsypywać mąkę i zagniatać ciasto. Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od brzegu miski. Nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.

  3. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Posypać cukrem i cynamonem i wymieszać.

  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałeczków i położyć na stolnicy podsypanej mąką. Każdy kawałek formować na owalny placuszek. Na środek położyć jabłka i placuszek skleić jak pieroga. Szwem do góry.

  5. Następnie skleić ze soba obie końcówki, tak aby powstał trójkąt. Trochę wyrównać i przypłaszczyć ręką. Nożyczkami naciąć dwa razy z obu stron, tak aby powstał dekoracyjny listek.

  6. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem. Bułeczki położyć na foremkę. Żółtko rozbełtać z mlekiem lub woda i pędzelkiem posmarować bułeczki. Piec w nagrzanym piekarniku 15- 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystygnięciu bułki można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń