Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i bardzo smaczny deser - drożdżowe bułeczki (w Niemczech zwane Buchteln) z makiem i aromatyczne śliwki z cynamonem i w wersji dla dorosłych z czerwonym winem i porto.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1295
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1295
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Składniki
W misce wymieszac make, mak, cukier, cukier waniliowy i sól. Odlozyc niewielka porcje masla, aby pózniej posmarowac bulki. Wieksza czesc masla wlozyc do rondelkai rozpuscic, a nastepniedodac zimne mleko. Mieszanka powinna byc letnia. W razie potrzeby podgrzac lub poczekac, az nieco ostygnie. Wsypac pokruszone drozdze, dokladnie wymieszac i rozpuscic w mleku. Dodac jajko i wszystko wymieszac trzepaczka.
Polaczyc suche i mokre skladniki w misce i wlozyc do robota kuchennego. Wyrabiac na gladkie ciasto ok. 5 minut, nastepnie przykryc i pozostawic do wyrosniecia w temperaturze pokojowej na 60 do 90 minut. Ciasto wylozyc na posypana maka stolnice i zwinac w gruby podluzny kawalek. Podzielic na porcje (po 3 kawalki ciasta na porcje).
Z kawalków ciasta formowac kulki. Forme do pieczenia lub tortownice natluscic lub wyłozyc papierem do pieczenia. Kawalki ciasta ulozyc w formie obok siebie, zachowujac miedzy nimi niewielkie odległosci. Przykryc i odstawic do wyrosniecia na kolejne 20 minut. Rozgrzac piekarnik do 200° C (góra/dól). W garnku rozpuscic 2 lyzki masla i posmarowac nim bulki. Piec w piekarniku przez 25 do 30 minut, az uzyskaja zloty kolor.
Sliwki przekroic na pól i wydrazyc. Umyc cytryne i zetrzec skórke. Cukier wsypac do garnka z woda i karmelizowac na zloty kolor a nastepnie zdeglasowac winem porto.
Nastepnie dodac czerwone wino, laske cynamonu i sliwki i dusic wszystko na malym ogniu przez 5 minut. Wymieszac skrobie kukurydziana z odrobina czerwonego wina i dodac do sliwek. Wszystko jeszcze chwile zagotowac i doprawic skórka i sokiem z cytryny.
Buleczki lekko ostudzic i posypac cukrem pudrem. Podawac ze sliwkami.