Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie, drożdżowe bułeczki z jabłkami domowej roboty to smakowity pomysł na drugie śniadanie albo podwieczorek. Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, ale nie jest pracochłonne!
Zdrowe lody z mrożonych wiśni z bananem
Odsłon: 40
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 75
Dzisiaj pyszna sałatka makaronowa z szynką oraz ogórkiem konserwowym, papryką...
Odsłon: 2153
Ciekawa propozycja na główne danie wtedy gdy znudzą się nam tradycyjne kotlet...
Odsłon: 1049
Zdrowe lody z mrożonych wiśni z bananem
Odsłon: 40
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 75
Dzisiaj pyszna sałatka makaronowa z szynką oraz ogórkiem konserwowym, papryką...
Odsłon: 2153
Ciekawa propozycja na główne danie wtedy gdy znudzą się nam tradycyjne kotlet...
Odsłon: 1049
Składniki
Rozkrusz drożdże do podgrzanego do około 37°C mleka. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki.
Ogrzej jogurt i jajka do temperatury pokojowej. Przesiej do miski mąkę. Wymieszaj z resztą cukru i solą. Dodaj 1 rozkłócone jajko, jogurt i wyrośnięty zaczyn. Wyrób wszystkie składniki na gładkie, jednolite ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odklejać się od dłoni. Wyreguluj jego konsystencję, dodając nieco mąki lub jogurtu.
Uformuj z ciasta kulę, włóż do natłuszczonej miski i odłóż w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki na około godzinę. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Umyj jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce w półplasterki. Skrop sokiem z cytryny i oprósz cynamonem.
Podziel wyrośnięte ciasto na jednakowe porcje i uformuj z nich niewielkie bułeczki (biorąc pod uwagę, że ciasto jeszcze trochę wyrośnie). Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdą z bułeczek wetknij kilka półplasterków jabłka. Odstaw jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.
Posmaruj wyrośnięte bułeczki rozkłóconym jajkiem (z pomocą silikonowego pędzelka). Oprósz cukrem trzcinowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 15-20 minut (aż bułeczki się zarumienią).