Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite choinki i gwiazdki drożdżowe. 4 choinki i 3 gwiazdy drożdżowe, to kolejny wspólny z moją mamą przedświąteczny wyrób.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 23604
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9575
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2104
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4107
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 758
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 376
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 23604
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9575
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2104
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4107
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 758
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 376
Składniki
Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, zalać 3-4 łyżkami letniego mleka. Czekamy aż drożdże staną się płynne i podrosną. W tym czasie żółtka ubić z resztą cukru. Do mąki i wyrośniętych drożdży dodać resztę składników, wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie. Twaróg miksujemy z żółtkiem, cukrem i kokosem na gładką masę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą o odrobiną aromatu rumowego. Po 10 minutach odcedzamy rodzynki i dodajemy do masy serowej. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy go na duży 40 cm okrąg . Przecinamy na 4 równe części. Na każdym otrzymanym trójkącie wykonujemy wzdłuż boków po 3 -4 nacięcia. Po środku każdego trójkąta nakładamy łyżką nutelli i masę serową. Potem zawijamy ciasto z jednej strony i zawijamy z drugiej strony. Lekko dociskamy miejsce łączenia , aby nie wyleciało nadzienie. Bułeczki przekładamy na blaszkę z papierem, przykrywamy ściereczką. Z reszty ciasta wycinamy 3 spore gwiazdy. Piekarnik nagrzewamy na 180 C. Lekko podrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i pieczemy około 17-20 minut.