Do góry

Desery Przepis na:

Bułki drożdżowe " Serce dla mamy "

Bułki drożdżowe  Serce dla mamy

Autor:

Przepisów i artykułów: 911 Ocena: 18944

Dodano:

Odsłon: 372

Wspaniałe bułeczki dla kochanej mamy.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 50 g
  • letnie mleko 140 ml
  • śmietana, kefir 50 ml
  • 2 żółtka
  • drobny cukier 65 g
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • olej rzepakowy lub rozpuszczone masło 60 ml
  • 1 jajko do smarowania
5-6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Bułki drożdżowe " Serce dla mamy "

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszamy do kubka, zasypujemy je łyżeczką cukru i rozcieramy, aż nabiorą płynnej konsystencji.
    Odstawiamy na kilka minut.
    Żółtka roztrzepujemy z resztą cukrów.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, żółtka Stopniowo wlewamy mleko, olej mieszamy łyżką.
    Łyżkę odkładamy i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
    Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki , formujemy wałek i lekko rozklepujemy lub wałkujemy.
    Jedną część długiego prostokąta przecinamy wzdłuż na pół, w drugiej robimy 4 nacięcia.

  2. Z nacięć powstanie nam 5 paseczków ciasta które zwijamy do środka.
    Coś na kształt góralskiej parzenicy.

  3. Dwoma dłuższymi paskami okalamy powstały wzorek z zlepiamy na na dole.
    Powstałe serduszka przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i odstawiamy na 20-30 min ut do podrośnięcia.
    Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.

  4. Pieczemy w 185 C do przyrumienienia około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 11 maja Śliczne ale już nie mam mamy 38lat,nie ma komu zrobić:( Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 maja Ja to teraz nie mam komu zrobić, no chyba, że teściowej. Jak zwykle super to Twoje jedzonko wygląda, o smak nawet nie pytam :) Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń