Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
oryginalne, krwiste ciasteczka na halloween :-)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22724
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15090
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4827
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45269
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 703
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22724
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15090
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4827
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45269
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 703
Składniki
Masło utrzec z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, sól i ajerkoniak lub aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę i ucierać mikserem, a pozniej rękoma na gładką, jednolitą masę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 45 min. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać nieduże kółka. Na środek połowy ciastek wylożyć dżem i przykrywać drugim krążkiem, dociskając do siebie tylko brzegi, tak aby dobrze sie zlepily. Wykałaczką zrobić 2 dziurki (dosyć głębokie - inaczej dżem nie wypłynie na zewnątrz). Wyłożyć na natłuszczoną blachę i piec ok. 15-20 min. w temp. 180 stopni. Jeśli dziurki się zatkają, krwawe ślady można namalować delikatnie już po upieczeniu. Smacznego :-)