Do góry

Desery Przepis na:

Cappuccynka

Cappuccynka

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 879

Dodano:

Odsłon: 53764

Moja wersja ciasta cappuccino;) Znika z talerzyka z prędkością światła;)

Składniki

  • Biszkopt kakaowy; 9 jajek w rozmiarze M lub 7 w roz. L
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • Krem; 2 op. Bitej śmietany "śnieżka" Gellwe"
  • 400 ml zimnego mleka
  • 6 poełnych łyżek kawy cappuccino dowolny smak
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej np nescafe creme
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka zelatyny
  • 200 ml. wrzątku
  • Galaretka cappuccino; 6 łyżek kawy cappuccino
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej nescafe creme
  • 2 łyżki żelatyny
  • 450 ml wrzątku
  • 3 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Poncz do nasączenia ciasta;
    - woda <ilość w zależności od tego ile ciasto przyjmie. Po nasączeniu ciasto ma tyć jak dość mocno mokra gąbka >
    - 1 - 2 łyżki cukru
    - 2 łyżeczki aromatu rumowego
    - 3 kieliszki spirytusu <można pominąć>

    Wykończenie:
    -kakao do osypania ciasta

  2. Biszkopt;
    Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Nadal ubijając dodajemy przesianą mąkę, olej i na końcu ocet. Wszystko dokładnie miksujemy. Formę o wymiarach 35x40 wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy gotową masę do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165* przez 20 - 25 minut. <z termoobiegiem> Ciasto ma odchodzić od formy. Następnie studzimy ciasto. Wystudzone ciasto ścinamy <boki zazwyczaj troszkę są spieczone>. Gdy ciasto jest już chłodne przystępujemy do jego nasączenia.


    Poncz;
    Do przegotowanej wody dodajemy cukier, aromat rumowy oraz spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy. Łyżką nasączamy dokładnie ciasto < moje wchłonęło ponad 500ml ponczu>. <Gdy dotkniemy ciasto ręką ma tyć jak gąbka, mokre ale sprężyste. Boki wchłaniają najwięcej ponczu>. Nasączone ciasto odstawiamy na godzinę.


    Krem;
    Do rondelka wsypujemy kawy, cukier, żelatynę i zalewamy wrzątkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Chłodzimy, możemy wstawić do lodówki aby uzyskać stan lekko tężejący.
    Do wysokiej miski wlewamy zimne mleko, wsypujemy śnieżki i ubijamy jakieś 3 minuty, następnie wlewamy lekko tężejące cappuccino. Wszystko ubijamy jeszcze przez 3 minutki. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.


    Galaretka cappuccino;
    Do rondelka wsypujemy kawy, cukier, żelatynę i zalewamy wrzątkiem. Wszystko dokładnie mieszamy <aż zniknie pianka>. Chłodzimy, wstawiamy do lodówki aby uzyskać stan bardziej tężejący lecz nadal "ruchomy" galaretki. Gotową galaretkę wylewamy na krem cappuccino. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

    Na sam koniec ciasto osypujemy kakao. Gotowe. Najlepiej smakuję na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń